Клетва пред Левски

20/02/2019

19 февруари 1873 година – велика и страшна дата за българския народ! На този ден България се прости с един от най- великите си синове – Васил Иванов Кунчев, останал в историята с паметното име Левски.
Учениците от Специално училище за ученици с увреден слух „Свети Иван Рилски”-гр. Търговище, отбелязаха 146 години от гибелта на Апостола на свободата.
Гости в СУУУС „Свети Иван Рилски”-гр. Търговище бяха г-жа Рая Матева –заместник -кмет на Община Търговище, г-жа Елка Станчева –Началник на Регионално управление на образованието-гр. Търговище, представители на ІІІ ОУ „П.Р. Славейков”-гр. Търговище, който поднесоха поздравителни адреси към педагогическия колектив и учениците от училището ни.
В словото си г-н Росен Милачков –Директор на нашето училище говори за космополитната личност на Васил Левски. За това, че в плеядата от български революционери личността на Апостола свети с най- ярка светлина. За точното време, в което Васил Иванов Кунчев започва своето велико дело- подговката на българския народ за освобождение от турското робство и превръщането му не само в народ, но и в нация. За великия син на България и за величието на делото му в българската история.
Подготвената презентация на тема: „Клетва пред Левски” развълнува всички присъстващи. В края й вскички станаха и се заклеха с думите :
„Днес, застанал смирено
на Левски пред старинната кама,
клетва давам
да служа аз честно на теб, свещена българска земя!”
Изнесеният рецитал по стихове на български автори вдъхновяващо разказа за епохата през която е живял Васил Левски, за „пътеката от село на село”, която е проправял Апостола за да буди „герои в страхливия мрак”. За погледа му в бъдещето в онзи „лют” февруарски ден и за „свободата на България”, за която е мечтал.
В художествената част на училищната програма присъства и ,,Песен за Апостола”, изпълнена с жест и мимика от ученици от ІХ клас. Актовата зала се изпълни с аплодисменти от прекрасното изпълнение и вълнуващите думи на песента, от значимостта на личността Васил Левски.
Отбелязването на 146-годишнина от смъртта на Апостола на свободата Васил Левски продължи с традиционното спортно състезание ,,Лъвски скок”, в което нашите ученици участват с огромно желание и винаги го чакат с нетърпение. Атмосферата беше нажежена, спортния дух
възвисен. Всички участници покоряваха всеки скок, като връх, по който се изкачваха и се доближаваха до примера на Васил Левски. Да победят, да успеят и да са достойни!

Полина Тодорова
ЗДУД

Copyright © 2016 - 2020 СУУУС "Свети Иван Рилски", гр. Търговище.