И НИЕ МОЖЕМ!

04/12/2019

И НИЕ МОЖЕМ!
„През 1992 година Генералната Асамблея на ООН обявява 3-ти декември за Международен ден за солидарност с проблемите на хората с увреждания, за тяхното пълноправно участие в обществото. Когато говорим за тях ударението трябва да се слага върху човека, неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му. Върху таланта и възможностите, а не върху ограниченията ”.
Тези думи са част от речта на г-н Росен Милачков- Директор на СУУУС „Свети Иван Рилски”-гр. Търговище, с която той поздрави гостите и участниците в традиционното отбелязване на Международен ден за солидарност с проблемите на хората с увреждания в нашето училище.
Гости на тържеството ни бяха представители на Областна администрация-гр. Търговище които представиха поздравителен адрес от г-н Митко Стайков-Областен управител на нашата област. Огромна торта беше неговият специален подарък за учениците.
Представители на Община Търговище, които представиха поздравителен адрес от председателя на Общинския съвет , госпожа Емине Якубова.
Г-н Стефан Станчев-началник отдел „ОМДК” представи поздравителен адрес на Началника на РУО-гр. Търговище, госпожа Елка Станчева.
Госпожа Наталия Миланова – директор на ІІІ ОУ „П.Р.Славейков” поднесе поздравителен адрес и чудесна кошница с цветя по повод празника ни.
Концертната програма откриха малките ученици в училището ни с драматизация на българската народна приказка „Който не работи, не трябва да яде” по Ангел Каралийчев, с ръководители г-жа Полина Тодорова и г-жа Тодорка Димова.
Етюдът „Сърцето”, изпълнен от сборна група ученици от СУУУС „Свети Иван Рилски”-гр. Търговище с ръководител г-жа Петя Богданова, трогна изключително много публиката в залата. А с песента „Хорото” под ръководството г-жа Антония Колева, радостта влезе в сърцата на присъстващите.
Приятели и гости на нашите празници са балерините от балет „Вега” с художествен ръководител Марианна Савова, носител на много награди от национални и международни фестивали. Те изпълниха «Индийски танц» и «Коледен танц» и отново вълшебството на тяхното изкуство плени публиката.
Фрагментът от музикалната приказка „Изворът на белоногата” по П.Р. Славейков, изпълнен от ученици от ІІІ ОУ „П.Р.Славейков” ни показа красотата на българската музика и литература.
Концертната ни програма завърши с песента „Деца на земята” арт -проект на музикална школа „Нови гласове” в нашия град. Този проект е посветен на Конвенцията за правата на детето и в цял свят се реализират серия от дейности. Песента беше изпълнена с мимика и жест от сборна група наши ученици с ръководител г-жа Тодорка Димова. Празникът ни продължи с детска дискотек.
В сърцата на всички останаха думите ”И НИЕ МОЖЕМ!”

Руска Якимова
рехабилитатор на слуха и говора

Copyright © 2016 - 2020 СУУУС "Свети Иван Рилски", гр. Търговище.